Cavia’s

Cavia’s zijn voor knaagdieren aan de grote kant, ze wegen tussen 500 en 1500 gram en worden 25 à 30 cm lang. Cavia’s worden gemiddeld een jaar of 5 oud, maximaal circa 8 jaar.  

Qua voeding mogen cavia’s onbeperkt hooi eten (geen alfa- of klaverhooi, Maar liever grashooi, zoals timothy hooi of meadow hooi). Daarnaast mogen ze 75 gram groente /per kg lichaamsgewicht per dag. Maximaal 25 gram krachtvoer /per kg lichaamsgewicht per dag. 

Fysiek 

Cavia’s zijn niet atletisch dieren, springen en klimmen gaat hen niet makkelijk. Cavia’s moeten een groot deel van de dag eten. Ze produceren daardoor ook constant keutels. Cavia’s zijn het actiefst in de ochtend- en avondschemering.

Ze hebben door de plaatsing van hun ogen een goed overzicht van hun omgeving. Ze kunnen niet zien wat onder hun neus bevindt ze vinden hun eten door geur. 

Huiscavia’s moeten wel altijd vers drinkwater tot hun beschikking hebben. Net als bij andere huisdieren geldt dat verder doorgefokte rassen gemiddeld minder hoge leeftijden bereiken. 

Cavia’s eten van hun eigen ontlasting (coprofagie); dit is normaal en noodzakelijk voor hun spijsvertering. Er zit onder andere Vitamine B en vezels in deze ontlasting.  

Cavia’s hebben een uitgebreid assortiment aan onderlinge communicatie. Sommige cavia’s kunnen schootzindelijk worden. Naarmate een cavia volwassen wordt, kan hij of zij besluiten dat de schoot geen goede wc is en probeert signalen af te geven dat zij of hij weg wil. Dit uit zich vaak in ineens onrustig gedrag, piepen of zachtjes in de vingers bijten. 

Rassen en variëteiten 

Er bestaan veel caviarassen. Er zijn verschillende kleuren en bonte vormen van vacht zoals eenkleurig, hollander en schildpad. Maar er zijn ook verschillen in de aard van de beharing. Een lijstje met vachttypen: 

De gladhaar, gekruinde cavia, borstelcavia, rexcavia, US-teddy, CH-teddy, sheltie, tesselcavia, langhaar (Peruviaan), Satijnharige cavia´s, Cuycavia, ‘skinny pig’ en baldwin  

Als je meer wilt lezen over cavia’s kan je altijd op google en wikipedia kijken.